No
/
Hold Ctrl-tasten nede
(Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller på - for å forminske.
MENY

Best på ansiktsgjenkjenning


Gründerkometen Mobai med utspring fra NTNU på Gjøvik gjør det bra både nasjonalt og internasjonalt.


Mobai er et lite spin-off-selskap fra NTNU på Gjøvik. Deres teknologi er utviklet av internasjonalt anerkjente forskere med ekspertise innen biometriske systemer og angrepsdeteksjon ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi. Løsningen baserer seg å over 6 års forskning, og på litt over et år har selskapet vokst til 7 ansatte.

Du har sikkert brukt det selv, for eksempel face-id eller fingeravtrykk for å åpne opp telefonen din, det er jo så enkelt.

I femtiden vil ansiktsgjenkjenning bli brukt mer og mer i stedet for passord og kode til blant annet betaling i butikken, innlogging i banken, adgangskort i grensekontrollen, for å nevne noe. Dette er sårbare systemer slik at uvedkommende kan hacke seg inn og misbruke identiteten din.

Teknologiselskapet Mobai har nå utviklet ny teknologi for ansiktsgjenkjenning som viser oppsikt. Teknologien som gjenkjenner en person basert på ansikt, kan i tillegg oppdage ulike angrep mot for eksempel id-dokumenter og ansiktsgjenkjenningssystemer.

Ansiktsgjenkjenning og fingeravtrykk brukes mer og mer for å bekrefte at du er den du er, men metodene har til nå ikke være helt sikre. Derfor er det viktig at det blir utviklet nye sikre løsninger og metoder for å bekrefte at du er den du utgir deg for å være. Fremover vil det være enda mindre tillitt til hvem vi er på nettet, det er økt mulighet for svindel, angrep og det at uvedkommende utgir seg for å være noen andre enn de er. Teknologien til Mobai kan avdekke om noen prøver å lure systemet, for eksempel ved å sette opp et bilde, eller bruke silikonmaske.

Teknologiekspert Sivlija Seres tror den nye teknologien til Mobai vil bli mye brukt. Hun trekker frem blant annet politiet og forsvaret som potensielle kunder.

Foreløpig har Mobai Sparebank1 og EU som kunder. EU jobber med blant annet grensekontroll, der de bruker ansiktsgjenkjenning inn og ut av EU-land, det er her Mobai er med på å levere løsninger. De ser for seg flere aktuelle kunder i fremtiden; alle som trenger en trygg og sikker legitimeringsprosess. Alt fra banker, forsikringsselskap, telekombransjen til grenseoverganger. Spesielt grenseoverganger som ikke er på flyplass trekker Mobai frem som spesielt spennende, for eksempel havner, buss, gående overgang for å nevne noe. Eller ved kjøp og salg av større varer der det hadde vært nyttig å få bekreftet identiteten på kjøper og selger.

Mobai  med daglig leder Brage Strand i spissen er en av flere innovative bedrifter som har fått økonomisk støtte gjennom næringsutviklingsprogrammet i Gjøvikregionen Utvikling. Les mer om næringsutviklingsprogrammet her.