No
/
Hold Ctrl-tasten nede
(Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller på - for å forminske.
MENY

Sikkerhet!


Viktig for deg og arbeidsplassen!


Torsdag var vi på frokost møte hos NT6 der de hadde invitert Roar Thon fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet til å fortelle om hvorfor det er viktig med sikkerhet på arbeidsplassen og hjemme. Og han kom med flere nyttige tips.

Roar spurte forsamlingen om de som jobber med informasjonssikkerhet til daglig kunne rekke opp hånden. Det var noen få stykker som beskjedent rakk opp hånden. Sannheten er at vi alle bedriver informasjonssikkerhet. I det øyeblikket vi tar opp laptopen, telefonen eller iPaden driver vi med informasjonssikkerhet. Det er altså ikke bare IT-avdelingen på jobben som driver med sikkerhet.

Teknologien har utviklet seg i rekordfart de siste årene, men vi mennesker er like analoge som vi alltid har vært. Dermed tenker vi fremdeles analogt. Thon trakk frem eksempelet om en typisk e-post svindel der du får mail om at «du har vunnet en iPhone – bare klikk her så får du den». Ville du takket ja til en gratis iPhone fra en tvilsom fyr gatelangs på kvelden? Mest sannsynlig ikke. Poenget til Thon er å overføre analog sikkerhetstankegang over til det digitale, altså hva som virker trygt og ikke.

Norge er i verdenstoppen på svindel via e-post. De ansatte er ikke grunnen til at arbeidsplasser blir svindlet, det er folks jobb å åpne, lese og skrive e-post. Thon mener at må ligge mer sikkerhetsmekanismer i bakkant som fanger opp mistenkelige e-poster, slik at de ansatte slipper å bli eksponert for disse. Vi ser stadig overskrifter i avisene der bedrifter advarer mot svindel e-poster fra «dem». Svindlerne spiller på folks følelser, og de oppgir ofte personlig informasjon som for eksempel et tidligere passord som «bevis», som igjen fører til enda større skepsis. Det er viktig å huske på at svindel e-posten i seg selv ikke er farlig, det er det du eventuelt velger å gjøre etterpå som kan få konsekvenser, for eksempel ved å klikke på en lenke eller åpne et vedlegg.

Like så er det viktig å sikre verdier som brukernavn og passord, det kommer et eget innlegg om dette.