No
/
Hold Ctrl-tasten nede
(Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller på - for å forminske.
MENY

Kom i gang med bærekraft!


Her får du høydepunktene fra Bærekraftseminaret og konkrete tips til hvordan du kommer i gang.


Formålet med arrangementet var å bidra til å gjøre bærekraftsarbeidet enkelt og håndterlig, fra ord til handling. Arrangører: Gjøvikregionen Utvikling, Sparebank 1 Østlandet, NHO, Vaager Innovasjon og Landsbyen Næringshage.

Kom i gang

«Bedriftene er løsningen», sa Jon Kristiansen fra NHO Innlandet. Jon trakk frem flere eksempler på bærekraftige prosjekter hos bedrifter i Innlandet, 6 av 10 bedrifter har allerede gjennomført klimatiltak. NHO har listet opp 5 enkle grep for å gjøre bedriften din mer klimavennlig. 

Roger Hjelmseth fra Landsbyen Næringshage «speedintervjuet» Gunn Saugstad fra Nævanyttig AS på Kapp om hvordan de har tatt fatt på sin bærekraftsreise. Gunn kunne fortelle at mye av arbeidet handler om kultur, å få bærekraft inn i Nævanyttig har både vært en prosess og en kulturreise. Nævanyttig jobber etter prinsippene forstå – forenkle – forbedre, noe som står seg godt med bærekraftsarbeidet også.

Geir Inge Brelin fra Sparebank 1 Østlandet snakket om finansiering og om bærekraft kan bli en viktig parameter. Sparebank 1 Østlandet har mål om nullutslippsportefølje innen 2050 og jobber mot 50% karbonøytrale næringsbygg innen 2030.

Et samfunnsansvar

Klimapartner Innlandet og Amund Hagen Kristiansen kaller det et samfunnsansvar, og fundamentet til Klimapartner er bærekraftsmål #17: samarbeide mer. Amund trakk frem eksempelet sykkel vs bil. Vi vet hva som er riktig, men velger ikke alltid det som er best for miljøet. Komfort, vane og praktiske forhold spiller inn.

NorEngros har jobbet med bærekraft siden 2008 og ser på det som et av sine fremste konkurransefortrinn. Bærekraftsarbeidet er forankret i strategien og i alle ledd i organisasjonen. De er påvirket av bl.a SUP-direktivet (single useplastics) og Etisk Handel Norge og Åpenhetsloven. Bærekraftsdirektivet (CorporateSustainabilityReporting Directive (CSRD) for produktene) scope3 trer nå også i kraft fom2024.

Kan krav til bærekraft være ekskluderende?

Kjersti Granaasen fra Leverandørutviklingsprogrammet snakket om leveranser til det offentlige, og om krav til bærekraft kan bli ekskluderende i anbudsprosesser. Svaret på det er helt klart ja, flere og flere innkjøpskonkurranser stiller kriterier til bærekraft. LUP har laget en ni-stegs prosess for offentlige anskaffelser.

Hexagon Ragasco har hatt en bærekraftsstrategi siden 2018, og leder for forskning og bærekraft Margrethe Skattum ga gode tips til hvordan små og mellomstore bedrifter kan etablere bærekraftstrategi for sin virksomhet.

Fokus på gjenbruk

Dag Arnesen fra IDT snakket om bærekraft som en kulturreise og deres egne ønskede bærekraftsmål #18: fei for egen dør. IDT har utviklet egne programmer for sirkulærøkonomi i praksis, for eksempel returnering av gamle ski og utstyr, renovering av utstyr som igjen selges til en rimelig pris.

Bli med på praktisk kurs!

20. januar inviteres det til praktisk kurs i bærekraftsrapportering. Kurset foregår over 6 timer, og gir deg innføring i arbeidet.