Hopp til hovedinnhold

Regionen

Gjøvikregionen består av kommunene Gjøvik, Østre Toten, Vestre Toten, Nordre Land og Søndre Land. Regionen er hjemsted for over 71.000 mennesker, og ligger idyllisk til mellom Mjøsa og Randsfjorden og blir regnet som et nyskapende og teknologisk sentrum i Innlandet.

I hver kommune finnes gode sentrumsmiljøer. Gjøvik fikk bystatus i 1861 og ble bygget opp rundt industriutviklingen i tilknytning til Hunnselva og Mjøsa. Gjøvik kommune har ca 30 000 innbyggere (Gjøvik, Biri, Snertingdal og Vardal) hvorav 17.000 befinner seg i byområdet.

I dag er Gjøvik en moderne småby i stadig utvikling og er ledende innen industri, handel og tjenesteyting i Innlandet. Byen er et senter for høyere utdanning og har flest studieplasser mellom Oslo og Trondheim.

I Nordre Land finner du «Landsbyen Dokka», Norges første Landsby og et handelssentrum langt utover kommunens grenser.

Kommunesentrene Raufoss og Lena, i henholdsvis Vestre og Østre Toten kommune, har de siste årene opplevd en oppblomstring. I dag fremstår de som fullverdige service og handelssentrum.

I kommunene Søndre og Nordre Land er det naturen som står i sentrum. Landskapet strekker seg fra fjord til fjell. Med Randsfjorden i midten ligger Søndre Lands vakre bygder og soler seg i speilbildet fra fjorden. Nordre Land strekker seg fra nordenden av Randsfjorden til Synnfjellet i Jotunheimens forgård.

Vestre Toten er Norges største industrikommune. Raufoss Industripark har over 3.000 ansatte. De fleste av disse arbeider innen høyteknologisk produksjon av bildeler og forsvarsmateriell. Nabokommunen Østre Toten er en utpreget jordbrukskommune, og kan med rette kalles «Norges Grønnsakshage».