Hopp til hovedinnhold
Henning Raae
Torsdag
04.01.24

En plass å stresse ned: – Her er vi tett nok ved og langt nok unna

Østre Toten kommune er regionens store jordbrukskommune. Et idyllisk kulturlandskap, vakkert plassert langs Mjøsa. Fantastiske turmuligheter, sommer og vinter.

Østre Toten kommune er den tredje av de fem kommunene i Gjøvikregionen som presenteres.

Kommunen ligger vakkert plassert langs vestsiden av Mjøsa og har omkring 14 896 innbyggere.

Østre Toten er en av landets fremste jordbrukskommuner, som igjen danner grunnlaget for næringsmiddelindustri lokalt. I kommunen finnes store kornsiloer, potet- og grønnsakspakkerier, potetmelfabrikk og ikke minst Kimsfabrikken som har sørget for snacks til det norske folk gjennom mange år.

Kulturlandskapet i kommunen er svært vakkert. Naturen er også variert med store flater, men også topper på over 850 meter.

Kommunen huser landets største sommershow; Urbane Totninger. De har sin hjemmebane ved Kapp Melkefabrikk, idyllisk plassert langs Mjøsa. Her har bortimot 35 000 publikummere kosa seg gjennom sommerens show på det meste.

Ordføreren

Kommunen ledes av ordfører Bror Helgestad. Han er nå inne i sin andre periode som ordfører i Østre Toten.

Hva er det beste med kommunen du leder?

– Det beste med Østre Toten er at det er så fint å bo her. Det er et bra kulturtilbud og kort vei til flott natur ved Mjøsa og på Totenåsen. Vi er på bygda, men det er ikke lite folk her og det er samtidig kort vei til byen, sier Helgestad.

– Hva er du mest stolt over med kommunen?

– Jeg må få si jeg er mest stolt av kulturlivet, musikken og idretten. Det er stor bredde og utrolig mange som får det til. Vi er også et sted der folk kjenner hverandre og bryr seg om hverandre. Vi har et varmt samfunn der vi drar lasset sammen, sier Helgestad.

Hva er viktig for kommunen du leder i 2024?

– Det er viktig at innbyggerne og kommunene jobber sammen for å endre eldreomsorgen. Kommunen kommer ikke til å løse alt som er vanskelig for alle i framtida. Derfor er det viktig at mange klarer å forberede seg på å bli eldre og kanskje litt mindre sprek. Det kan være enkle ting som legger til rette i egen bolig, eller det kan være å skaffe seg en ny bolig som er enkel å bo i, sier Helgestad.

Hvis du skulle overtale noen til å flytte til din kommune, hva ville du sagt?

– Her kan du evne å unngå stress. Her er vi tett nok ved og langt nok unna. I Østre Toten er det mulig å leve sitt foretrukne liv. Her kan du være opptatt av miljø og natur, kultur og idrett eller landlig næring samtidig som du har mange arbeidsplasser og byliv en ganske kort tur unna, sier Helgestad.

Her er ordfører i Østre Toten kommune, Bror Helgestad.