Hopp til hovedinnhold
Henning Raae
Tirsdag
27.02.24

Isbadermiljøet i regionen vokser: – En fin stund med gode venner, latter og glede

Isbading blir stadig mer populært, det gjelder også i Gjøvikregionen.

Heidrun Nagell-Dahl og venninne hennes har hold på med isbading en stund. Hun sier de opplever mange positive effekter av å isbade.

–Et iskaldt bad gir lykkehormoner, et adrenalinkick, og varme i kroppen mange dager etterpå. Det gir fokus på pust og kontroll over egen kropp. Sjokket det kalde vannet gir deg med en gang, klarer man å ta kontroll over med fokus på pust og nærvær, sier Nagell-Dahl og legger til:

–Et isbad styrket nervesystemet, senker blodtrykket, styrker immunforsvaret, øker fettforbrenningen og gir bedre mental helse.

Hun er også klar på at det gir mindre stress i kroppen.

–Det gir en indre ro og balanse. Det er godt for den mentale helsen da det skaper en ekstra lykkefølelse og man merker at kroppen jobber med deg etter et iskaldt bad. Det har en positiv effekt på kroppslige spenninger, fatigue og humøret, sier Nagell-Dahl.

Sammen med gjengen har antall isbad gradvis økt.

–Etter hvert som man har badet mye, vil man gjerne bade mer. Vi merker også at vi fortere har kontroll på pusten og kan lett prate le og sitte der å se isflaka seile forbi oss mens vi ti tillegg får naturopplevelser med mange vakre soldager til, sier Nagell-Dahl.

Det sosiale er en viktig del av opplevelsen.

–Vi bruker også innimellom badstue, men for oss er ikke det viktigst. Vi klarer like godt å bare bade og god varm kaffe etterpå. Vi ser det sosiale i dette, en fin stund med gode venner, latter og glede, sier Nagell-Dahl og legger til:

–Det er viktig å være to, vi bader aldri alene på vinteren, i tillegg er det ålreit med godt utstyr som gode neopren badesokker og ull.