Hopp til hovedinnhold
Henning Raae
Onsdag
01.05.24

Yrende folkeliv, trafikk og fine markeringer på 1.mai i hele regionen

I Gjøvikregionen er det mye aktivitet på 1.mai. Spesielt når været viser seg fra sin beste side.

1.mai markeres på forskjellige vis rundt om i regionen. Det er en dag med sterke tradisjoner herover, spesielt med tanke på det sterke industrimiljøet som har vært her i mange, mange år.

Arbeidernes dag blir solid markert i alle regionens kommuner. Arbeiderbevegelsen har en rekke egne arrangementer og tog.

Mjøsa Rundt

1.mai er også stordag for bil, motorsykkel og sykkel i regionen. Mjøsa Rundt er et av de største arrangementene denne dagen. Bil- og motorsykkelinteresserte samles for å bruke 1.mai til å gjennomføre årets første lange kjøretur. Det er derfor tett trafikk rundt Mjøsa og Gjøvikregionen på 1.mai. Bensinstasjoner og andre stoppesteder langs ruta er stappfull av motorsykler og biler, et flott skue for andre forbipasserende.

Et av de største samlingsstedene denne dagen er i Skreia sentrum hvor det arrangeres treff for de motorinteresserte.

Lange køer for å få seg is, pølse og brus hører også med som et resultat av det yrende folkelivet rundtomkring i regionen.

Sterk fagforening

På Raufoss var 1. maitoget det største på mange år. Årets hovedparoler fra LO i Vestoppland gikk på pensjonsalder, kommuneøkonomi og Gaza.

Blant parolene som Fellesforbundet Raufoss Jern og Metall var del av, kunne man finne «Industrimuseum på Raufoss – NÅ! Med statlige driftsmidler».

Bakgrunnen var femte runde med søknad om driftsmidler over statsbudsjettet, og kultur- og likestillingsminister Lubna Jafferys deltakelse på 1.mai-markeringer på Kolbu og Gjøvik.

– Det er nok av monumenter over nedlagt industri, derfor er det på tide med et monument over den levende industrikulturen på Raufoss. Finner det ikke sin løsning i årets statsbudsjett, er det fare for at prosjektmuseet på Raufoss blir nødt til å slukke lyset og stenge dørene, sier leder i Fellesforbundet avdeling 23 Raufoss Jern og Metall, Bjørn Sigurd Svingen.

Markeringen på Raufoss måtte flyttes på grunn av stort oppmøte.

– Et «luksusproblem» ifølge leder av Fellesforbundet Raufoss Jern og Metall og den lokale 1. maikomiteens leder, Ole Marius Pladsen (LO i Vestoppland/FO).

I tillegg til 1.maitoget ble det arrangert quiz og sofasamtale om arbeidersanger, som kulturelle innslag. Ole Marius Pladsen var også kombinert konferansier og forsanger på allsang av arbeidersanger.