Hopp til hovedinnhold
Henning Raae
Tirsdag
02.01.24

Ønsker tilflyttere og vekst i hele kommunen: – Velkommen

Vestre Toten kommune er en av landets fremste industrikommuner. Ordføreren i kommunen ønsker seg nye innbyggere og enda mer aktivitet.

Den første av kommunene i regionen til å bli presentert i 365-prosjektet er Vestre Toten kommune.

I kommunen med omkring 13 794 innbyggere (utgangen av 2023) og kommunens administrasjonssenter ligger Raufoss, som også er kommunens eneste by. Over halvparten av kommunenes innbyggere bor på Raufoss, resten er fordelt på tettstedene Reinsvoll, Bøverbru og Eina.

Vestre Toten kommune er regionens store industrikommune med i omkring 3000 industriarbeidsplasser.

En av landets fremste industriparker ligger i Vestre Toten. Raufoss Industripark huser 50 bedrifter, som samlet har en omsetning på over 12 milliarder kroner. 95 prosent av det som produseres der, eksporteres ut i verden. Kompetansemiljøet for vareproduserende industri og materialteknologi på Raufoss er unikt, noe som legger grunnlaget for at industrien kan konkurrere med resten av verden.

Kommunen har nye skoler, en rekke idrettsanlegg, et badeland og mye mer å by på. Naturen innbyr til både båtturer og fotturer i skog og mark.

Ordføreren

Kommunen ledes av ordfører Tonje Bergum Jahr (Ap), som naturligvis er meget stolt over hva kommunen har å tilby.

Hva er det beste med kommunen du leder?

– Da vil jeg trekke frem det gode samspillet mellom kommunen, næringslivet og frivilligheten. Dette samarbeidet er med på å sette gode rammer for hverdagslivet til folk, sier Jahr.

Hva er du mest stolt over med kommunen?

– Alt som skjer her. Det er en kommune mye aktivitet og jeg er stolt over all den utviklingen som skjer her og all aktiviteten det skaper, sier Jahr.

Hva er viktig for Vestre Toten i 2024?

– At Vestre Toten er et sted hvor folk lever gode hverdagsliv, et sted hvor arbeid, skole og fritid går godt sammen. Kommunen har en viktig rolle i denne sammenhengen, sier Jahr og fortsetter:

– Det er viktig at vi er på ballen. Det er mye som skjer, også utenfor grensene våre som vi er nødt til å gjøre vårt for å påvirke i den retningen vi ønsker at det skal gå. Dette er ting som inntektssystem, infrastruktur, kraft og ikke minst arbeidskraft.

Hvis du skulle overtalt noen til å flytte til Vestre Toten, hva ville du sagt?

– Det første jeg ville sagt er «Velkommen!». Vi ønsker tilflyttere og vekst i hele kommunen, og i Raufoss-industrien har folk fra hele landet og verden funnet sin plass i mer enn 125 år. Vestre Toten kan by på et variert bo- og arbeidsmarked og en god plass å bo og leve hele hverdagslivet. Det er full barnehagedekning, nye skoler, flere idrettshaller, fantastisk helårs løypenett, og stort utvalg for organisert og uorganisert fritidstilbud. Her er det rom og muligheter i en kommune hvor frivilligheten står sterkt, sier Jahr og fortsetter:

– Vestre Toten kommune ble kåret til Norges mest boligvennlige kommune i 2021 og nest mest boligvennlige i 2023. Det gjør oss stolte. For å beholde denne posisjonen må vi fortsette å jobbe for et godt tilbud til våre innbyggere. Her får du det beste fra to verdener. Her finner du fantastisk natur og bomiljø som kan kombineres med levende næringsliv og teknologiske industrimiljøer i verdensklasse. Vi har mange attraktive arbeidsplasser, innenfor offentlig og privat næringsliv, og det forventes vekst i antall arbeidsplasser i årene fremover. Dette kombinert med trygge oppvekstsvilkår. Hos oss går by og land virkelig hand i hand. Blir du også med på turen?