Hopp til hovedinnhold
Vang Gård
Onsdag 05.11.25

Vang Gård i Totenvika - hele Norges grønnsakshage

I hjertet av Østre Toten, med utsikt over Mjøsa og milevis med grønne åkrer, ligger en av Innlandets største matprodusenter – Vang Gård.

I tradisjonen tro

Vakre Vang Gård har vært i familiens eie siden 1928. Her driver Camilla Rostad (55) og Per Odd Gjestvang (62) grønnsaksproduksjon og er en arbeidsplass for opp mot 70 ansatte.

I dag dyrker de alt fra kål, purre, løk og gulrøtter til agurk, brokkoli og stangselleri – sistnevnte i økologisk produksjon, som en av de få gårdene i landet som gjør nettopp dét.

– Det er ekstremt meningsfullt å kjenne på at man bidrar med norsk matforsyning. Gårdsdriften for oss handler ikke bare om familie og tradisjoner, men om å bevare matsikkerhet, selvforsyning og beredskap som en viktig del av norsk matkulturarv, sier Camilla.

En stor arbeidsplass i bygda

Gjennom året har Vang Gård opp mot 70 ansatte. Noen jobber fast med plantestell og pakking, mens andre kommer sesongvis for å bistå ved dyrking og innhøsting. De fleste ansatte er bosatt i Østre Toten, men gården har også utenlandske medarbeidere fra flere ulike steder i verden. Et mer eller mindre fast team fra Vietnam kommer tilbake til Vang år etter år. Camilla forteller:

Foto: Privat
Foto: Privat

Det er flott å bli kjent med folk fra ulike kulturer og se hvor dedikerte alle er. Vi lærer mye av hverandre.

På gården finnes også eget pakkeri, der alle grønnsakene vaskes, renses og pakkes før de sendes videre for salg. I tillegg til å håndtere all egen produksjon pakker de også for andre lokale grønnsaksprodusenter. Det meste leveres til Gartnerhallen og Bama, og hele 75% av produksjonen går til dagligvarekjeder lokalt i Innlandet.

Vekstvilkår i verdensklasse

Østre Toten et av landets mest gunstige områder for å drive landbruk og matproduksjon. Her finner man svært god matjord, stabilt klima, gode solforhold og tilgang til rent vann fra Mjøsa. Det er ikke uten grunn at mange omtaler Toten som «Norges grønnsakshage».

Vi er veldig heldige som har muligheten til å drive her. Kombinasjonen av godt jordsmonn, stødig værforhold og store, flate dyrkbare arealer gir oss optimale forhold for matproduksjon.

Kommunen har i tillegg en tydelig jordvernstrategi. Som landets største grønnsaksproduserende kommune har Østre Toten innført null utbygging på dyrket mark. Et viktig prinsipp for å bevare det dyrebare landskapet og sikre matproduksjon for fremtidige generasjoner.

Foto: Privat

I mange sammenhenger kan det være fristende å forvandle et jorde om til en parkeringsplass eller en næringstomt. Men god matjord kan man ikke bare flytte på. Dyrkbar mark er en ikke-fornybar ressurs og det tar hundrevis av år å bygge opp et tilsvarende rikt jordsmonn. Den gode matjorda som da blir borte vil man sjelden kunne få tilbake.

I Norge er ca. 3% av det totale landarealet vårt dyrkbar mark og av dette er kun 1% egnet til å dyrke mat som korn og grønnsaker. Ettersom nesten all dyrka jord i Østre Toten er klassifisert som «svært god», er det derfor viktig å forvalte den beste matjorda i landet på en god måte.

Kompetanse og samarbeid er helt sentralt

Landbruket i Gjøvikregionen står sterkt – ikke bare i praksis, men også i utdanning og rekruttering. Med Lena-Valle videregående skole og Fagskolen Innlandet som viktige fagmiljøer, er veien kort mellom skolebenk og praksis.

Kontakten mellom skole og gårdsdrift er helt unik her i regionen. Mange elever får prøve seg i ekte arbeidssituasjoner, og det er utrolig verdifullt både for dem og for oss.

Vang Gård har et tett samarbeid med utdanningsinstitusjonene i regionen og har flere elever innom hvert år, som får prøve seg på å kjøre traktor og få nyttig arbeidserfaring.

Det gode samarbeidet mellom naboer står også sentralt i driften på Vang. Bøndene på Østre Toten byttelåner ofte jorder for å rotere vekster og holde jorda sunn.

Fremtidsrettet drift - hele året

På Vang Gård er det lite dødtid. Hele året igjennom går det i plantestell, vedlikehold, pakking og planlegging. Høsten er den aller travleste – da skal alt opp av jorda før frosten kommer.

Camilla og Per Odd har stort fokus på bærekraft. De dyrker frem småplantene selv i drivhus, og de jobber aktivt for å bevare en god jordhelse og redusere klimaavtrykket.

Hos oss blir alt matavfall, bladverk og overskudd fra grønnsakene kompostert og tilbakeført til jorda. En stor del av jobben er å kompostere og opprettholde næringen til plantene og vi er helt avhengig av å forvalte matjorda vår godt.

Saken fortsetter under bildet
Foto: Privat

Et grønt forbilde for hele regionen

Vang Gård er et godt eksempel på hvordan tradisjon, innovasjon og fellesskap kan gå hånd i hånd. Med solid fagkunnskap, moderne gårdsdrift og et stort hjerte for lokal matproduksjon, er de med på å gjøre Gjøvikregionen til et av landets viktigste grønnsaksprodusenter.

Vi stortrives med å drive det norske landbruket videre. At så mange har fått sansen for kortreist og egenprodusert mat er også veldig betydningsfullt. Det gir mening hver eneste dag.

avslutter Camilla med et smil.