Hopp til hovedinnhold
Frode Iversen
Tirsdag
05.03.24

Kraften i en dobørste

Innovasjon og løsningen på avanserte utfordringer kan komme fra hvor som helst – også fra noe så enkelt som dobørsten.
 


Ved Katapulten MTNC (Manufacturing Technology Norwegian Catapult Centre) på Raufoss går man rett på mål, tester, for så å eventuelt skrote.

Katapulten er involvert i nær hundre ulike innovasjonsprosjekt av ulik karakter, noe som i stor grad handler om å bekrefte eller avkrefte om ideen er mulig å gjennomføre.

Veien frem er en såkalt MVP – minimum viable product. En prosess hvor man tar enkleste vei for å teste om et produkt eller tjenesten fungerer slik man tror.

Kraften i en dobørste

Ragnar Grimstad er involvert i en rekke prosjekt. Med mekanisk bakgrunn fra produksjons- og utviklingsmiljøer, er han for en «Reodor Felgen» å regne. En mester til å komme opp med kjappe brukertester på avanserte løsninger. 

– Vi starter med å tegne opp på tavla. Poenget er at man ikke skal bruke så mye penger innledningsvis. Teste i liten skala, få raske avklaringer, sier Grimstad og legger til:

– Noen ganger holder det med en bestikkholder fra IKEA, gaffatape, et filter og en dobørste. For en drøy hundrelapp fant vi ut at et prosjekt er gjennomførbart industrielt. 

Industrien i Gjøvikregionen

I Katapulten kommer man raskere frem gjennom å teste tidlig. Det er en annerledes måte å innovere på, som begrenser risikoen.

Det industrielle fellesskapet i Gjøvikregionen består av innovasjonsaktører som Katapulten.

Her har man tilgang på kompetanse gjennom aktører som Vaager Innovasjon, Sintef Manufacturing, Læringsfabrikken, Fagskolen Innlandet og NTNU. Forskning og utviklingsaktører i samme miljø.