
Ingeborgs oppfordring til bedrifter: Gi studentene en sjanse!
“Det er frustrerende å kjenne på at man stadig er en aktuell kandidat, men ikke får jobben fordi man mangler erfaring. Fra studiene har jeg jo lært alt det teoretiske og føler meg veldig klar for å sette teorien ut i praksis.”
Hun mener det kan være lurt av bedrifter å se nærmere på sultne studenter.
«Jeg tenker at det kanskje kan være en fordel å ansette studenten foran personen med erfaring. Som arbeidsgiver har man stor påvirkningskraft og ved å ansette en nyutdannet får man en ansatt man kan forme og veilede på en helt annen måte enn med den erfarne og etablerte.»
Ingeborg har en bachelorgrad i Organisasjon og ledelse fra Universitetet på Lillehammer og studerer nå Master i Industriell innovasjon og digital sikkerhet på Gjøvik. Det at hun nå har fått seg jobb i Gjøvik Kommune har gjort at hun og samboeren har valgt å etablere seg på Biri.
«Vi er begge fra Gjøvikregionen, men det er jo ikke en selvfølge at man får seg jobb i hjemtraktene etter endte studier. Jeg var forberedt på å kanskje jobbe noen år i Oslo, for å bygge meg opp litt erfaring. Men nå er jeg veldig glad for at jeg fikk meg jobb her på Gjøvik. Det er her i bygda vi aller helst vil etablere oss, med nærhet til familie og venner.»
Nå som hun skriver Masteroppgave var det viktig for Ingeborg å finne seg en jobb som ga henne litt mer enn bare inntekt. Hun ville jobbe med noe som var relatert til studiene og aller helst en jobb hun kunne fortsette i etter endte studier.
«Vi som er helt i starten av karrieren ønsker oss gjerne en fast jobb vi kan ha på lang sikt. For meg har det vært viktig å finne en trygg arbeidsplass der jeg kan utvikle meg og trives godt. Stillingen jeg har nå er nyopprettet og jeg syns det er veldig spennende å få være med på å forme denne stillingen mens jeg går.»

Det var antagelig hennes tidligere arbeidserfaring innen Fylkeskommunen som var mest avgjørende for at hun fikk stillingen. Men Ingeborg understreker at bedrifter bør være mer åpne for å ta inn studenter som ikke nødvendigvis har relevant erfaring enda.
«Studenter er gjerne lærevillige og nysgjerrige mennesker som kan være en enorm ressurs for bedriften. Vi er trent opp til å være innovative og se på muligheter fra flere ulike vinkler. Vi er ofte ikke låst i et bestemt mønster, men kan bidra til å utfordre etablert praksis for å skape fremdrift og utvikling.»
Hun ser på arrangementer som Næringslivsdagen som en meget viktig møteplass for både bedrifter og studenter. Det er på slike arenaer man kan treffe på gode muligheter som kan bli et verdifullt samarbeid. Ingeborgs beste tips til bedriftene som deltar på en slik dag er å fange opp de som også faller litt i bakgrunnen.
«Det er ikke alltid den som er mest frempå og byr mest på seg selv på en slik dag, som nødvendigvis er den beste ansatte. Jeg tror det er viktig for bedrifter å se alle, også de som står litt forsiktig i bakgrunnen. Faglig sterke personer kan også være introverte eller synes det er ubehagelig å stikke seg frem i mengden. For noen er det kanskje en barriere å reise på en slik messedag alene, men så er man ekstremt dyktig på det man brenner for.»
Ingeborg tror også det er viktig å fange opp de gode ressursene som finnes i studenter, før de eventuelt flytter eller forsvinner til andre kanter av landet.
«Det er mange som er åpne for å forbli i Gjøvikregionen, bare den rette muligheten dukker opp. For meg betyr hjemsted og nærhet til familie mye og jeg liker spesielt at Gjøvikregionen er såpass sentralt at man føler det er kort vei til alt. Jeg vet at flere medstudenter er som meg og ikke helt ønsker å reise til storbyen. Derfor er det viktig å få frem jobbmulighetene som finnes i distriktet.»
For Ingeborg handler jobben i Gjøvik Kommune ikke bare om trygg inntekt, men om muligheter, utvikling og tilhørighet. Nå håper hun at flere studenter får muligheten til å bli sett – før de forsvinner ut av distriktet.
“Det finnes mange dyktige studenter som bare trenger en sjanse. Jeg tror både næringslivet og regionen har mye å vinne på å satse på dem.”
Næringslivsdagen arrangeres av NTNU Gjøvik og avholdes den 10. september i Campus Arena på Kallerud. Bedrifter kan melde seg på ved å booke standplass på https://www.naringslivsuka.no/for-bedrifter/.
Relevante artikler

Ei uke med fokus på å koble studenter og lokalt næringsliv
Næringslivsuka er Innlandets største møteplass for studenter og lokale bedrifter. Hovedarrangementet er en karrieremesse hvor over 50 bedrifter viser seg frem for regionens studenter.

Fra bacheloroppgave til drømmejobben på seks måneder

Studenter og næringsliv: Et avgjørende samspill for videre vekst
Koblingen mellom regionens utdanningsinstitusjoner og næringsliv, er en viktig suksessfaktor for Gjøvikregionen. Denne koblingen har høy prioritet, hele året.